Ласкаво просимо до Албанії
Албанія
Це найменш вивчена туристами балканська країна, яка зручно розташувалась на узбережжі Адріатичного та Іонічного морів, в оточенні більш популярних сусідів – Греції та Чорногорії. Вона швидко набирає популярності завдяки багатій природній спадщині, стає одним з найцікавіших місць відпочинку в світі завдяки культурній спадщині, адже тут зустрілись іллірійська, грецька та римські культури.
Серед населення Албанії найнижчий відсоток інородців по всій Європі: лише близько 2% жителів не етнічні албанці.
Албанія — переважно гірська країна. На півночі — Північно-Албанські Альпи, на півдні — Південні Альпи, між ними Центральний масив гір, розчленований долинами річок. Вздовж узбережжя моря, від озера Шкодер до затоки Вльора, приморська рівнина довжина близько 200 км, ширина 10—30 км. Клімат примор’я субтропічний, середземноморський, з жарким сухим літом (липень +25°), м’якою і вологою зимою (січень +5°).
Кухня Албанії склалася протягом багатьох століть в результаті змішування балканських і європейських традицій – в першу чергу, турецьких, грецьких і італійських. Одна із традиційних албанських страв – «тав Ельбасані» – м’ясо, запечене в духовці під йогуртом. Ще одне характерне для албанської кухні блюдо – це бюрек – листковий пиріг з начинкою, наприклад, з м’яса, шпинату або бринзи. . Страви з риби та різноманітних морепродуктів характерні для всього узбережжя. На десерт в Албанії подають солодощі з меду, пахлаву, ошаф – пудинг з овечого молока і інжиру, місцеве морозиво – «акуллоре», і свіжі фрукти з медом.
Завдяки середземноморському клімату, Албанія підходить для вирощування винограду, тому країна виробляє власне вино – як біле, так і червоне, і звичайно ж відому ракію.
Залишити коментар